Nationaal Ambtenarencongres 2024:

Hoe kun je anders denken door te bouwen met LEGO?

Marieke Aantjes en Malika Habouria van Ynnovate laten zien hoe je dit doet.

Sociale veiligheid, een onderwerp dat gepaard gaat met verschillende perspectieven, wordt op een verrassende manier benaderd tijdens de workshop van Marieke Aantjes en Malika Habouria van Ynnovate. Ynnovate zet zich in voor meer innovatie in de publieke sector. Dit doen ze door het maken van tools voor de publieke sector. Marieke en Malika nemen ons mee in hoe we anders kunnen denken, waarbij LEGO een cruciale rol speelt.

“Met deze werkvorm kun je ervaren hoe je met LEGO laagdrempelig het gesprek kunt voeren en tot één geheel kunt komen”

Malieke Habouria - Ynnovate

Wat zeggen LEGO-blokjes eigenlijk?

Om onze creatieve geest naar boven te halen, begint de workshop met een simpele – maar belangrijke opdracht: pak vijf willekeurige LEGO-blokjes. Met dit handjevol blokjes worden deelnemers uitgedaagd om hun passies, hobby’s of favoriete weekendactiviteiten uit te beelden aan hun collega’s. Een leuke kennismakingsoefening om direct de LEGO in de vingers te krijgen.

Purpose Play

Anders denken: het klinkt heel simpel, maar probeer het maar eens. Vooral in de context van sociale veiligheid kan dit een behoorlijke uitdaging zijn. Daarom worden deelnemers uitgenodigd om hun visies en doelen met betrekking tot sociale veiligheid te verkennen. Dit doen ze op basis van hun visie over sociale veiligheid, oftewel je purpose. ‘Wat vind ik van sociale veiligheid?’ ‘Wat zou het moeten zijn?’ ‘En wat is mijn visie op sociale veiligheid?’ Op basis van deze vragen bouwen ze aan een platform dat ieders visie op sociale veiligheid vertegenwoordigt.

Vervolgens gaan de deelnemers in tweetallen aan de slag om hun bouwwerken te bespreken en gezamenlijk een nieuwe constructie te bouwen waarin sociale veiligheid centraal staat. De creaties variëren van een stevige muur, tot aan ruimtes waarin medewerkers terecht kunnen om hun verhaal te delen met een vertrouwenspersoon. Het zijn hele indrukwekkende en variërende bouwwerken die op een eigen manier sociale veiligheid vertegenwoordigt.

Hierna is de opdracht om met de deelnemers van de gezamenlijke tafel te werken aan één platform. De sterkste elementen van ieders eerdere bouwwerk worden nu meegenomen in het nieuwe gezamenlijke bouwwerk. Ook hier komen mooie bouwwerken uit: bij het ene groepje staat transparantie centraal, terwijl bij de ander inclusie meer terugkomt.

LEGO als werkvorm

“Met deze werkvorm kun je ervaren hoe je met LEGO laagdrempelig het gesprek kunt voeren en tot één geheel kunt komen”, aldus Malika. Ook de deelnemers zijn enthousiast over deze workshop. Zo gaat één van de deelnemers deze werkvorm meenemen in haar eigen workshop over sociale veiligheid met andere leidinggevenden. En zo ziet iemand anders het belang van out-of-the-box denken.

Zo zie je maar hoe ‘eenvoudig’ een LEGO-blokje kan dienen als een krachtig instrument om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken. “Het doel van deze workshop is om aan de slag te gaan met een andere manier van werken. We hebben jullie kort laten proeven hoe je dit met LEGO kunt doen”, aldus Marieke.

Wil jij ook met deze werkvorm aan de slag gaan?

Er waren nog veel meer leuke sessies, selecteer hier een andere pagina: